Even een persoonlijke noot…
Van mijn vroege kindertijd heb ik wel wat foto’s omdat mijn vader en moeder nog wel af en toe foto’s maakte, dat leverde twee mooie fotoboeken op, maar daarna houd het wel een beetje op.
Ik was te druk met het leven ontdekken en uitvinden en ik was te onzeker om zelf op de foto te gaan. Vond mezelf nooit goed en zeker niet mooi genoeg. Resultaat; ik heb nauwelijks foto’s van mezelf en mijn leven als adolescent. Ik heb niet snel spijt van dingen, maar daar heb ik wel spijt van. Een heel leven met schitterende ervaringen en gebeurtenissen, maar waar nu geen enkele tastbare herinnering meer van is. Nothing to show for. Soms is het bijna of het nooit heeft plaatsgevonden.

Je bent mooi

Hoe leuk was het geweest als ik met enige regelmaat professionele foto’s van mezelf had laten maken en het niet bij die ene keer was gebleven, waar ik min of meer vanwege praktische redenen wat portretten moest laten maken.
Sterker nog, ik durf zelfs zo ver te gaan als te zeggen, dat ik denk dat het me enorm had kunnen helpen met mijn zelfvertrouwen als ik wel wat vaker voor de camera had durven stappen. 
(foto: portretten uit de 90’s)

En geloof me, I get it….  een half leven later heb ik nog steeds last van de demonen in m’n hoofd, nog steeds te perfectionistisch, vind mezelf, m’n werk, en de rest zelden goed genoeg (stel helaas net zulke hoge en soms onrealistische eisen aan mijn omgeving) en als ik in de spiegel, die oude, dikke kop zie, roep ik nog steeds niet “je bent mooi”, denk ik nog steeds niet “goh laat ik eens even portretfoto’s laten maken.”
Maar gelukkig is ouder ook wijzer. Ondertussen weet ik ook dat gedachten niets meer zijn dan gedachten. En ik weet dat je eerder spijt krijgt van de dingen die je niet doet dan van de dingen die je wel doet. En ik weet dat als ik zo gelukkig ben dat ik de 80 jaar in goede gezondheid haal, ik het ook heel fijn vind om wat tastbare herinneringen te hebben van al het moois wat ik nu beleef en ook graag wat foto’s van mezelf terug zie.

Dus doe het gewoon, laat die portretten maken!
Van jezelf, van je kinderen, van die strontvervelende pukkelige puber van je, van jullie samen. 
En voor alle jongvolwassenen out there; je bent mooi! Je bent meer dan goed genoeg!
En als je dat nu niet vindt, wil ik het je graag laten zien met mijn foto’s…
en als je het dan nog niet ziet, weet ik zeker dat je me later dankbaar bent!
9x portret ©Gitta Polak

Dus doe het gewoon, laat die portretten maken!
Je bent mooi! Je bent meer dan goed genoeg! En als je dat nu niet vindt, wil ik het je graag laten zien met mijn foto’s… en als je het dan nog niet ziet, weet ik zeker dat je me later dankbaar bent!

SHARE THIS STORY